Kapsamlı ve uzun bir yazıya başlamadan önce biraz e-ticaret altyapıları ile ilgili tecrübemden bahsetmek istiyorum.
İlk olarak 2005 yılında OsCommerce (Magento’nun atası olarak adlandırılır) ile başladım. O dönem Kredi Kartı ile alışveriş seçeneği pek olmadığından siparişler Kapıda Ödeme olarak alınıyor ve UPS kargo ile Kapıda Ödeme olarak gönderiliyordu veya isteyen müşteriler Havale/Eft olarak ücreti gönderiyordu. Kredi Kartı yazan müşterilerin ödemelerini ise Mail Order yöntemiyle siparişten hemen sonra yapıyorduk.
O günden bu zamana kadar bir çok e-ticaret altyapısı inceledim, bunlardan bazıları: CubeCart, OpenCart, ZenCart, PrestaShop, Magento, WooCommerce ve Shopify.
Bunlardan ön plana çıkanlar ise benim nazarımda: Shopify, Magento ve WooCoommerce (WordPress)
Şimdi hazırsanız sırasıyla bu 3 altyapının artıları ve nelerdir onlardan bahsedelim.
Shopify
Kanada merkezli ve bulut altyapı kullanan e-ticaret platformu. Saatler içerisinde sitenizi açarak satış yapmaya başlayabilirsiniz. Herhangi bir sunucu tecrübesi ve kod bilgisi gerekmez.
Dropshipping tarafı kuvvetlidir, tüm Dünya’ya rahatlıkla satış yapabilirsiniz. Çok ciddi API desteği sağlar (tabi bu kısım daha çok yazılımcıları ilgilendiriyor) ve site performansı yüksektir.
Google PageSpeed, Pingdom, WebPageTest, GTmetrix gibi öncü sitelerde yaptığım testlerin tamamında Shopify hız ve performans konusunda birinci sırada.
Shopify’ı Hangi İşletmeler Kullanmalıdır?
“Çok ürününüz varsa Shopify sizin için iyi bir tercihtir” sözüne katılmadığımı belirtmek istiyorum öncelikle. Çok ürünü olan ve yazılım bilgisi olmayan bir işletme Shopify kullanmamalı.
Nedenine gelecek olursak, Shopify’ın ürün yönetim alanı çok ürün yönetmeye kesinlikle müsait değil. Bunun için ekstra uygulamalar kullanmanız gerekecek ve Shopify API’ye ihtiyaç duyacaksınız veya yeteneğiniz varsa .CSV dosyalarını düzenleyerek ürün güncelleyeceksiniz. Sürekli .CSV ile ürün güncellemek sizi yormayacaksa, 1000+ ürün ile bu işin altından kalkabileceğinize inanıyorsanız Shopify kullanabilirsiniz. Eğer manual işlem yapmaktan sıkılacaksanız, Excelify gibi yine .CSV türevi ancak .XLSX dosyası düzenleyeceğiniz bir uygulama kullanacaksınız. Bu yine sizi manual işleme itecek.
Ancak az ürününüz varsa, bunu her şekilde kotabilir, sitenizi aktif ve canlı tutabilirsiniz. Kod bilgisi gerekmeden ürünlerinizi ekleyebilir, güncelleyebilirsiniz.
Peki hepsi bu kadar mı?
Tabi ki değil, Shopify altyapısı ürünlerinize yeni Field/Attribute yani Nitelik ekleyemeyeceğiniz bir sistem. Bunun için yine uygulamalardan yardım almak zorundasınız bu da ekstra bir maliyet demek ve işin üstesinden gelebilmeniz de zor.
Şöyle örnekleyelim:
Bir ürününüz var ve sadece kargo ile gönderiyorsunuz ve geri iade almıyorsunuz. Bunu da ürün sayfasında otomatik olarak belirtmek istiyorsunuz.
Maalesef böyle bir şansınız pek yok. Daha doğrusu bir yazılımcınız olmadan veya bir uygulama kurmadan bunu yapabilmeniz mümkün değil.
Shopify konusunda beni en çok şaşırtan konu da bu oldu açıkçası. Bir ürüne nitelik ekleyememek. Mesela ürününüz demonte bir ürün ver montaj kılavuzu eklemek istiyorsunuz. Bu da yine aynı problem, ürününüzün ölçüleri ekleyebileceğiniz bir alan bile açamıyorsunuz. Tabi açamıyorsunuz olarak algılamayın Shopify basit bir sistem olarak algılanıyor ancak bir yazılımcıya ihtiyacınız var. Özellikle geniş çaplı sistemlerde ve çok fazla ürün barındıran sitelerde kesinlikle bir yazılımcı ile çalışmanız gerekecek.
Shopify Dil Desteği Problemi
Bir diğer konu da çok dilli websitelerinin Shopify tercihini etkileyecek kadar ciddi. Shopify maalesef çok dilli yapıyı desteklemiyor.
“Sınırsız dil eklenebiliyor” dediğinizi duyar gibiyim. Evet dil ekleyebiliyorsunuz. Ancak ürünlerinizin isimleri ürünlerinizin linkleri Türkçe kalıyor. Sadece Sepet ve Shopify’ın çekirdeği diyebileceğimiz alanlar farklı bir dile çevriliyor.
Sonuç olarak her dil ve fiyat için ayrı bir mağaza açmanız gerekecek.
Shopify Değişmeyen Url Yapısı ve Seo ile İlişkisi
Shopify yapı itibariyle basit, hızlı ve sorunsuz bir sistem. Ancak Shopify’a taşınacak işletmelerin Shopify url’lerini değiştiremediğini göz önünde bulundurması gerekir.
Örnek:
www.siteismi.com/collections/elbiseler/product/kirmizi-pileli-etek
Yukarıda gördüğünüz gibi /collection/ ve /product/ parametreleri değiştirilemiyor. Henüz bunları değiştirebilen bir Shopify sitesi görmedim, umarım yanılıyorumdur.
Bu parametreler değiştirilemiyorsa problem yaşatır mı?
Bunun cevabını henüz bulamadım, çünkü Shopify temalarında bu sorunu Breadcrumbs kullanarak aşmayı düşünmüş. Yani şu şekilde bir yapı ile Google’ın karşısına çıkıyor Anasayfa > Elbiseler > Kırmızı Pileli Etek durum böyle olunca Google’ın Collections kısmını es geçmesini sağlamaya çalışıyor. Ancak bazı sitelerin Google sonuçlarında Collections url’lerini gördüm.
Yeni bir site kuruyorsanız çok fazla problem oluşturmayacaktır, ancak taşınma esnasında bu gibi sorunları göz önünde bulundurmak her zaman önemlidir.
Türkiye’deki Seo Danışmanlarına konuyu soracak olursanız kesinlikle bu yapının sağlıksız bir yapı olduğunu söyleyeceklerdir, ancak siz onlara pek kulak asmayın. Asrın en balon mesleği sanırım Seo Danışmanlığı olsa gerek 🙂
Yukarıda saydığımız Shopify’ın olumsuz yönlerini şimdi madde madde yazalım daha derli toparlı olarak kenarda dursun:
– Büyük işletmeler ve çok ürünlü siteler için yönetimi zor. Mutlaka yazılımcı ve uygulama desteği gerektirir. (İşlerinizi otomatikleştirmek istiyorsanız)
– Ürünlere nitelik eklenemiyor. Bunun için de yazılımcı ve uygulama gerekiyor. Bu da ekstra bir maliyet.
– Url yapısı Seo uygunluğu konusunda soru işareti oluşturuyor. Taşınmayı düşünen sitelerin artı ve eksilerini iyi tartmaları gerekiyor.
Bu kadar olumsuz yönünü saydıktan sonra, hiç mi iyi tarafı yok Shopify’ın? İyi tarafları oldukça fazla.
- Eğer küçük bir işletmeyseniz, Shopify size birebir uygun.
- Akşam kafanızı yastığa koyduğunuzda sitenizin hacklenmesi ve serverinizin hata vermesi gibi olasıkların olmadığı bilmek mışıl mışıl uyku uyumanızı sağlar.
- Siteniz hiç bilginiz olmamasına rağmen mükemmel hızlıdır, server veya kod ayarı yapmak zorunda kalmazsınız.
- Çoğu şeyi sürükle bırak yaparak halledebilirsiniz ve hızlıca satış yapmaya başlayabilirsiniz.
- Global bir site yaparsanız bir çok ödeme kuruluşu ile çalışma imkanınız var ve tüm ülkelere satış yapabilirsiniz.
Shopify mağaza vitrininde gördüğünüz pahalı ve güzel bir gömlektir. Ancak 70 kilo insanlar için tasarlanmıştır. Siz 100 kiloysanız bu gömleği almakta ısrarcı olmamanız gerekir. Eğer ısrarcı olacaksanız 70 kiloya düşüp o gömleği almanız gerekir. Yani bazı şeylerden vazgeçmeniz ve sadeleşmeniz Shopify’a sizi daha çok yakınlaştırır.
Kısacası Shopify ‘ı kullanmak isteyen işletmeler daha yönetilebilir ürün skalası olan, sade kullanımlı bir Shopify deneyimi yaşayabilir. Büyük ölçekli işletmeler ise yazılımcı ve uygulama desteği almalıdır. Bu da ekstra bir maliyet gerektirir.
Shopify ile ilgili ödeme yöntemlerine değinmedim, ödeyeceğiniz komisyon oranları işletmenizin çıkarları ile örtüşüyorsa karar sizindir.
WooCommerce / WordPress
WooCommerce son yıllarda oldukça meşhur olan WordPress tabanlı bir e-ticaret altyapısı.
Çok fazla kullanan site olmakla birlikte, başlıca problemleri var. Bunlardan en önemlileri şahsımca şu şekilde:
- WordPress yapı itibariyle basit bir blog sitesi ve bu hallere gelmesi insanı şaşırtıyor.
- WordPress sürekli açıklar veren bir sistem ve bir sabah uyandığınızda sitenize virüs bulaştığını görmeniz çok olası. Bu kadar site nasıl bunu kullanıyor peki diyebilirsiniz. Onlar da kelle koltukta kullanıyorlar.
- Çok çok yavaş ve hantal bir sistem. Cacheleme ve Cdn maliyetiniz olacak.
- Kod yapısı spagetti, belirli bir standartta yazılmış kod bütünlüğü yok ve çok basit.
- Eklentilerin virüslü olma ihtimali bile korkutucu.
- Ürün sayınız arttıkça sunucu maliyetiniz artar. Yukarıda da yazdığımız gibi, performanslı bir sistem değil ve ciddi kaynak tüketmekte. Bunun için server konfigrasyonunuzu güçlü tutmanız gerek ve ücretli cache eklentileri kullanmanız gerek. Bunun yanında server güvenliği ve performansı da diğer konu.
- Ürün yönetimi WooCommerce’de de zor. API ile müdahale etmeyeceğiniz her sistem ürün yönetimi konusunda Magento’nun fersah fersah gerisinde kalacaktır.
- Kurulumu basittir ancak küçük de olsa bilgi gerektirir. Her halükarda bir yazılımcı ile çalışmanız şarttır. WooCommerce uzmanları da genellikle freelancer ve eksik bilgili kişilerden oluşur. Çünkü kurması ve hizmete açması basittir. (Eğer bu işlere aşinaysanız)
WooCommerce artıları nelerdir?
Pek artısı olmasa da, eklentilere ödenen ücret bir defaya mahsustur 🙂 Shopify gibi her ay ücret almaz.
Biraz yanlı davrandım ancak WooCommerce altyapısına tercih edilecek bir sistem gözüyle bakamıyorum.
Şimdilik bu kadar, okuduğunuz için teşekkürler.
Magento konusunu daha sonra farklı bir başlıkta anlatacağım ve bu alandan link vereceğim.
2 Cevap Dünya’da En Çok Kullanılan E-Ticaret Altyapıları ve Özellikleri
Yakında woocommerce projem olacak. Alternatifleri değerlendiriyorum, Woocommerce yorumlarınız iç karartıcı olmuş 🙂
Maalesef 🙂
Yıllarca kullandım, kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çok profesyonel olmak gerek, çok yönlü bir site sahibiyseniz ve özellikle sunucu yönetim bilginiz varsa bir şey söylemiyorum. Ancak her türlü aksiliğe karşı B planınız olsa iyi olur, çünkü WooCommerce saatsiz bomba gibi.
Ücretsiz Senet Yazdırma Programı
MacOS için Httrack Nasıl Kurulur?
MySQL SSH ile Root Parolası Değiştirme / Ekleme
SEO Nedir?
Ücretsiz Senet Yazdırma Programı